Poleg naravnih znamenitosti je v Bohinju možno obiskat tudi hiše kulturne dediščine in različne tradicionalne in kulturne prireditve v poletnem času.

Najprej naj omenimo muzeje: Planšarski muzej v Stari Fužini vam bo prikazal način življenja v poletnih mesecih, ko so kmetje gnali živino v visokogorske planine in tam so jih prevzeli planšarji, ki so pridelovali še danes zelo cenjen sir in ostale mlečne izdelke. V Oplenovi hiši si boste živo predstavljali kako je bilo živeti v kmečki hiši v 19. stoletju. V Bohinjski Bistrici pa lahko stopite še nekoliko dlje v zgodovino, tam je namreč v muzeju Tomaža Godca arheološka razstava, poleg te pa tudi mali vojni muzej in usnjarski muzej.

Med kulturnimi spomeniki naj omenimo znameniti stog v Studorju, to je poseben tip kozolcev, ki so posejani po celi vasi. Zanimive so zidane kašče v vasi Ravne, v Bohinjski Bistrici lahko vidite Zoisovo graščino s stolpno uro, na Nemškem Rovtu se lahko od našega gostišča sprehodite do Kobalove hiše, kjer so restavrirane freske iz 18. stoletja od Nemškega Rovt pelje lepa pešpot do Heminega plavža v bližini vasi Nomenj. Pravi oddih pa boste doživeli na številnih še delujočih planinskih kočah v poletnih mesecih, kjer se na zelenicah mirno pase živina.

Največji tradicionalni dogodek v Bohinju je Kravji bal, ko se  okrašene krave vrnejo nazaj v dolino. Pomembni dogodki so še Kmečka ohcet, kjer uprizorijo poroko po starih običajih, pogosto gre tudi za resničen par, ki se tako poroči. Zelo priljubljena pa je sredi avgusta Kresna noč, ki privabi številne stare in mlade goste na bogat ognjemet in lučke v jajčnih lupinicah, ki osvetlijo jezero. Med pomembnejšimi dogodki je še Festival klasične glasbe, kjer cerkev Sv. Martina gosti najboljše klasične glasbenike.